Biuro podróży Perla | tel/fax. 00385(0)23 600 003 | gsm. 00385 (0)98 836 164 | e-mail. info@perla-pag.hr | GPS. 44°26'49.0"N 15°03'21.4"E

IMGP5591

W klasztorze Benedyktyńskim Św. Margarity w Pagu od wieków produkuje się rodzaj sucharka o nazwie Baškotin. Siostry zakonne swój pierwszy piec dostały w 1540 r. Korzystały go do produkcji ciast, pieczywa oraz sucharka Baškotin. Siostry postarały się zachować swój produkt tak że dzisiaj ich sucharek nosi odznake “Oryginalnie chorwackie” oraz “Chorwacki produkt wyspiarski”. Miejscowi cenią Baškotin bardziej niż jakiekolwiek inne pieczywo i jest to najbardziej pożadany prezent dla tych mieszkających poza wyspą.

W przeszłości gości częstowano na powitanie Baškotinem i mocno posłodzodzoną kawą z mlekiem. Każda uroczystość rodzinna była nie do pomyślenia bez owego sucharka. Dzisiaj, Baškotin to rozpoznawalna, oryginalna pamiątka gastronomiczna z Pagu.

IMGP5591
IMGP5590
cipka-baskotin16
p7030258
baskotini2

Polub nas na Facebooku Obserwuj nas na Instagramie Zadzwoń przez Viber Polącz się przez WhatsApp Napisz do nas
Ta strona korzysta z plików cookie, aby usprawnić wyszukiwanie i pobieranie z naszej oferty.

Więcej informacji na temat regulacji UE i zakresu przepisu można znaleźć w Polityka prywatności klientów Perla Travel Agency